top of page

Inclusief Meesterschap doorbreekt de polarisatie en gaat in op echte oplossingen


Ja het is zover. Mijn boek over Diversiteit en Inclusie is uit.

Het boek heeft als titel ‘Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap - En wat jij als persoon, professional én organisatie nodig hebt om dit te bereiken’  gaat over nu. Over het ongemak dat er op dit moment in onze maatschappij is over diversiteit, inclusie, racisme, discriminatie en seksisme.


Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap gaat ook over de moeheid die optreedt als deze onderwerpen worden aangesneden in gesprekken. En over het belang van diversiteit en inclusie dat vaak plichtsmatig door organisaties wordt uitgedragen. Denk aan arbeidsmarktcommunicatiecampagnes, lezingen en trainingen. Met een beperkt effect. Want het uitdragen van het belang van diversiteit en inclusie draagt niet bij aan minder incidenten. Dit is zichtbaar in de privéwereld van personen (leefwereld) en binnen organisaties (systeemwereld).


LEEF- EN SYSTEEMWERELD

De opkomst en zichtbaarheid van de Me-too beweging en de ‘Black-Lives Matter’ beweging kwamen dan ook niet als een verrassing. Deze bewegingen leken zich echter te concentreren op seksueel grensoverschrijdend gedrag (Me-Too) en op discriminatie en racisme (Black-Lives Matter). Tegenwoordig halen incidenten in de leefwereld, veelal van bekende sterren, wekelijks het nieuws. Hetzelfde geldt voor de systeemwereld en grensoverschrijdend gedrag bij bekende organisaties. Hoe met deze incidenten wordt omgegaan raakt de verantwoordelijkheid van organisaties om een veilige omgeving te creëren voor hun werknemers.


HANDELINGSPERSPECTIEVEN

Deze incidenten worden in de media uitvergroot en organisaties voelen zich daarop geroepen om maatregelen te nemen. Niet alleen de maatschappelijke druk neemt toe op organisaties. Ook regeringscommissarissen hebben hun handen hieraan vol. Wat zijn dan handelingsperspectieven die duurzaam werken? Wij lijken nog steeds alleen te vertrouwen op het vergroten van het bewustzijn dat zogenaamd ‘niet-inclusief- gedrag niet kan. Maar werken deze interventies wel?


DUURZAME POSITIEVE OPLOSSINGEN

Al jaren worstelen wij als maatschappij met onderwerpen als diversiteit, inclusie, seksisme gelijkwaardigheid en discriminatie. In de leef- en systeemwereld. Want natuurlijk wil niemand onderscheid maken. Iedereen wil gelijk behandelen en gelijk behandeld worden. Er wordt door organisaties vaak teruggegrepen op (online) trainingen die nauwelijks werken. Op adviseurs die nooit echt eindverantwoordelijkheid hebben. En op een obligaat verhaal in de jaarplannen. Met als gevolg dat medewerkers en leidinggevenden alleen maar moe worden van deze onderwerpen.


HANDELINGSVERLEGEN

Tegelijk zijn ‘slachtoffers’ van niet-inclusief gedrag in de leefwereld ook handelingsverlegen. Er lijkt een zekere mate van ‘acceptatie’ te zijn ontstaan. Hoe krijg je nu de energie weer terug? Hoe werk je aan duurzame oplossingen die wél verschil maken? Oplossingen waarbij de ander niet het gevoel krijgt ‘dader’ of ‘slachtoffer’ te zijn. En die een visie bieden en een manier van werken waarmee alle mensen op een mooie manier samen verder kunnen komen. Waarbij de kwaliteiten en talenten van iedereen worden gezien en gewaardeerd. Ongeacht kleur, sekse, afkomst, gender of geaardheid.


OVER DIT BOEK

Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap is geschreven voor personen die, op welke manier dan ook, met diversiteit en inclusie te maken hebben. En voor organisaties die nieuwsgierig zijn naar manieren om dit onderwerp écht verder te brengen; om niet te blijven ‘hangen’ in trainingen over bewustwording en te blijven hopen dat die een duurzaam effect hebben. Dit boek gaat ook over de ‘anderen’ die vanuit hun perspectief invloed hebben op jouw uiterlijk, geloof, normen en waarden, én jouw reactie daarop vanuit een ervaringsstandpunt.


PERSPECTIEF

Bovenal gaat het boek over de reis die velen van ons doormaken. Het geeft, zo hoop ik, een perspectief op de manier waarop jijzélf je weg baant, ondanks de tegenslagen die je ongetwijfeld tegenkomt omdat je anders bent. Gebruik deze tegenslagen als kracht. Trek er lessen uit, vergroot je eigen veerkracht en versterk je zelfbeeld. Ga niet slachtofferen. Kijk en leer hoe je jezelf weerbaar kunt maken tegen niet-inclusief gedrag. Hoe anticipeer je daarop? Leer hoe je een handelingsperspectief ontwikkelt dat effectief is. Leer vanuit (persoonlijk) leiderschap, formeel en informeel, inclusie en diversiteit in de praktijk verder te brengen.

Hoe je dat doet? Door niet te polariseren, maar te verbinden. Daarover gaat Van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap: leer doelbewust handelen om effectief om te gaan met niet-inclusief gedrag richting jou of jouw omgeving. Als persoon, als professional en als organisatie.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page