top of page

Generatie Y en Z, Innovatief?


Recent mocht ik als medejurylid oordelen over het innovatievermogen van 131 trainees (generatie Y) bij een publieke organisatie. De opdracht / uitdaging was simpel en duidelijk. Kom als jonge friskijker met verrassende ideeën met betrekking tot ´stimuleren van gezonde voeding en bewegen van medewerkers, ´effectiever gebruik van ICT´ en generatie Y en Z talenten en Talentmanagement.

Uitdaging

De trainees hadden de uitdaging gekregen om deze opdrachten binnen 3 maanden op te lossen, naast hun huidige werkzaamheden. Win-win voor de organisatie en trainees immers de organisatie put uit het innovatievermogen van jonge trainees. Daarnaast deden de trainees ervaring op in de competenties samenwerken, stakeholdermanagement, organisatiesensitiviteit, ondernemerschap en ga zo maar door. Geweldig! Dat was ook belangrijk want de trainees versterkten op die wijze hun arbeidsmarktwaarde.

De uitdaging was op een creatieve manier ´opgetuigd´ en de trainees werden in de gelegenheid gesteld om bij hun stakeholders informatie op te halen om de context van het dilemma scherp te krijgen. Daarin was bewust gekozen om hen niet actief te begeleiden.

Wow! Zelf had ik de verwachting dat de ideeën een hoog ´wow´karakter zouden krijgen met verrassend gebruik van Vlogs, Microblogs, Google+,Vimeo, Twitter, Snapchat of Instagram? In de voorrondes waren mijn verwachtingen hooggespannen. Deze jongeren zouden ons met hun ideeën weer naar de 21e eeuw transporteren! Niets bleek minder waar. De ideeën in de voorrondes en finales waren weliswaar kwalitatief van een hoog niveau en zijn ook deels door ons overgenomen maar het ´blown away´ effect was er niet.

Burn out

Zou het zo kunnen zijn dat de generaties Y en Z zo langzamerhand ook ´digi´moe worden? Kan het zo zijn dat het voor hen ook wel prettig is om zich meer en meer te richten op een gezonde werk- en privé balans en dat een boek dan aantrekkelijker wordt dan het onderhouden van Facebook of het dagboek op Instagram? De jongeren onder de 30 jaar kampen namelijk relatief vaak met een burn-out in vergelijk met de oudere generaties.

De opluchting Recent onderzoek toont aan dat jongeren onder de 24 vooral actief zijn op Facebook, Instagram en Snapchat. Snel informatie delen wordt meer en meer de norm echter als de rust is wedergekeerd dan lijkt het erop dat jongeren juist minder (qua tijdsbesteding) gebruik maken van social media en dat er een verlangen optreedt naar de meer traditionele vorm van communiceren en face to face contact. Wellicht hoeven organisaties zich net heel veel zorgen te maken over de toetreding van de jongeren want zij lijken in versneld tempo steeds meer op ons.

Iwan Bean

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page