top of page

Over Lean gesproken


Vorige week werd ik door een onbekende gewezen op mijn vorige grote opdracht, namelijk de realisatie van een Lean Transformatie bij een divisie (400 medewerkers). Lean is een filosofie die perfect past bij Operational Excellence en daarmee wordt de organisatie als het ware ´gericht´ om de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk in dienst van de klant te organiseren met oog voor kosten (om deze zo laag mogelijk te houden), fouten (de aflevering van producten moet in één keer goed plaatsvinden) en ´rust´ op de werkvloer (het vergroten van de medewerkerstevredenheid). Daarbij wordt de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van processen bij de medewerkers belegd, zij weten per slot van rekening precies waar de verbeteringen kunnen worden gerealiseerd en waar de klant ´last´ van heeft.

De medewerker

Leid medewerkers op, betrek ze meer bij belangrijke besluiten, investeer in hun werkplezier en ook in de vermindering van hun werkdruk. Tevreden medewerkers leveren per slot van rekening ook tevreden klanten op om de woorden van Richard Branson te gebruiken. Hoewel de onbekende mij wist te vertellen dat mijn Lean Transformatie goed was verlopen wist hij mij ook te vertellen dat er toch wat weerstand was bij de managers en medewerkers om deze Transformatie te delen met andere divisies. Het was toch eigenlijk best ´ok´ om de ervaringen die zij hadden opgedaan alleen met elkaar te delen? ´Why spread te word´? Hier komt dan leiderschap bij kijken. Senior Management is dan aan zet om de leer- en verbetercirkel breder te trekken dan de eigen eenheid. Dat vraag lef, visie maar vooral oprechte betrokkenheid bij medewerkers.

Dilemma?

Hoe faciliteren senior managementteams deze volgende stap en hoe blijven zij de medewerkers (en daarmee de klant) in hun kracht houden? Dat kan een lastig dilemma zijn want Lean wordt als je niet oppast alleen gezien als een bezuinigingsoperatie waar klanten veel plezier aan kunnen beleven doordat zij een snellere én goedkopere dienstverlening krijgen. Dat zou jammer zijn want bij Lean staat niet alleen de klant centraal maar ook de medewerker. Investeer de successen dus niet alleen in goedkopere dienstverlening met minder medewerkers maar juist in de waardering van het organisatiekapitaal, de medewerker

Verantwoordelijkheden

In mijn ervaring kun je als organisatie veel meer uit Lean halen als je de medewerkers ook echt waardeert door het bieden van een goede werkomgeving, het faciliteren van een goede sfeer en échte waardering voor hun inzet en input. Zo wordt niet alleen de klant happy van Lean maar ook de medewerker. Dan krijgt het ´lager leggen van verantwoordelijkheden´ in de organisatie ook echt betekenis; voor de klant én medewerker.

Iwan Bean

.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page