top of page

Bijeenkomst ABD Interim

ABD Interim, onderdeel van het ministerie van BZK organiseerde een masterclass ‘Beleef jouw leiderschap’ in de Lourdeskerk in Scheveningen. Een bijzondere leadership clinic ontwikkeld door Iwan Bean, waar innovatie, strategie, leiderschap en inspiratie samenkomen.

 


Gastsprekers waren prof. dr. Jeff Gaspersz (hoogleraar Innovatie aan de Nyenrode Business Universiteit), Ad van Luijn (Chief Operations Officer bij de ACM) en Iwan Bean.

Senior management leert/ontwikkelt over het algemeen meer vanuit intervisie en verrassende (disruptieve- ) leerconcepten waarbij zowel hoofd (ratio), hart (gevoel) en buik (intuïtie) én ziel worden uitgedaagd. Simpelweg omdat de meer traditionele leervormen niet uitdagend genoeg zijn en daarmee aan effect inboeten.

 

Bij het uitdagen van senior management op persoonlijke leerdoelen is het belangrijk om deze uitdaging zo disruptief
mogelijk te maken door te investeren in een atypische context zowel fysiek als qua leervorm. Daarbij zijn in de kern vier elementen waarmee een senior manager wordt
geconfronteerd namelijk `Innovatie`,  ́Strategie ́  ́Persoonlijke Ontwikkeling ́ en  ́Inspireren van de omgeving ́.
Een senior manager blijft zichzelf uitvinden en is altijd gericht op het realiseren van doelen.

 

Dat vereist creativiteit en een stimulerende omgeving die collega ́s en medewerkers uitdaagt om innovatieve oplossingen te genereren. Hoe creëer je een dergelijk klimaat? Wat zijn daarin effectieve strategieën? Hoe inspireer je daarbij jouw omgeving en wat betekent dit voor jouw leiderschap?

 

Leadership Masterclass februari 2018
Tijdens deze Leadership Clinic stonden bovenstaande vragen centraal waarbij ik gebruik heb gemaakt van een disruptieve leervorm die  ́en inspireert, energie geeft maar ook voldoende inhoud heeft om te boeien! Meerdimensionaal leren stond centraal waarbij academische inhoud, verbale en fysieke gedrag/reflectie én elkaar inspireren centraal staat.


Doelstelling was om ABD-interimmanagers (topmanagers) te laten ervaren hoe zij strategie, innovatie en inspiratie kunnen
verbinden aan hun eigen rol en leiderschap én daarop uitgedaagd te worden. Hiervoor werd de bokssport als metafoor gebruikt.

 

Het programmateam bestond uit;

- Iwan Bean, MA MBA, eigenaar Iwan Bean Belevingsclinics;
- Prof. dr. Jeff Gaspersz/Nyenrode hoogleraar Innovatie;
- Romeo Kensmill / internationaal bokstrainer;

- Ilona Wijmans / meervoudig wereldkampioene kickboksen (profiler).

- Ad van Luijn / topambtenaar die de stap naar het priesterschap maakt.

DAGPROGRAMMA

INLOOP
11.30 - 12.15, drankje en een gezond hapje (broodje gezond).

12.25
Opening Iwan Bean (setting the scene) en toelichting middagprogramma.

 

12.40
Kennismaking met de locatie door een topmanager, Ad van Luijn die de stap gaat maken naar het priesterschap. Hij gaf op inspirerende wijze aan waarom hij deze stap gaat maken vanuit persoonlijk leiderschap en waarom de omgeving (kerk) voor hem zo inspirerend was.

 

SESSIE IN DE RING /  ́Inzoomen op persoonlijk leiderschap ́
13.30 – 14.45.

Onderwerp Strategie en Leiderschap door de ogen van de bokssport. Als kader worden de Eight Key Concepts of Strategy naar de inzichten van Harvard Business
University geoefend in de ring.

SESSIE MET JEFF GASPERSZ “Uitzoomen op persoonlijk leiderschap”
13.30 – 14.45
Leiderschap vraagt innovatie en innovatie vraagt leiderschap. Het leiderschap dat de innovatiekracht in een organisatie opwekt, richting en resultaat geeft is een bepaalde vorm
van leiderschap. Het is een leiderschap dat geen volgers creëert maar juist meer leiders. Wat kunnen wij leren van de leiders en innovators in andere sectoren en disciplines en hoe
vertaalt dat zich naar jouw rol als leider in relatie tot innovatie?

 

14.45 – 15.00 Pauze

15.00 – 16.15
Parallelle sessie waarin de groep die de workshop in de boksring heeft beleefd overgaat naar de workshop van Jeff en vice versa.


16.15 – 16.30 Pauze

16.30 -17.00 Reflectie in de ring door Iwan Bean

Elke deelnemer werd door Iwan uitgenodigd om te beschouwen op wat zij de dag hebben geleerd op het niveau van hoofd (ratio), hart (gevoel) en buik (intuïtie). Wat gaan zij daarbij inzetten in hun werk- of privé? Daarbij wordt beschouwd op de eigen rol, de strategische inzet daarvan en werd de verbinding gemaakt met innovatie.

 

 

bottom of page